Selain itu, beronok juga boleh dimakan mentah dan dijadikan kerabu. Di Langkawi, kerabu beronok telah menjadi makanan tradisi penduduk disitu. Kerabu beronok selalu dihidangkan ketika majlis-majlis keramaian seperti majlis perkahwinan mahupun kenduri kesyukuran. Ini kerana, kerabu beronok lebih enak jika dimakan bersama nasi putih yang panas beserta lauk pauk.
Proses untuk menyediakan kerabu beronok sangatlah mudah iaitu dengan memotong pangkal kepala dan ekor untuk membuang isi perutnya. Kemudian, ia perlu dihiris nipis agar senang untuk dimakan. Selepas siap dihiris nipis, beronok perlu dibersihkan terlebih dahulu sebanyak dua hingga tiga kali sebelum ditapis bagi mengelakkan ia berair.
Bahan asas dalam kerabu beronok adalah lebih kurang sama dengan cara membuat kerabu yang lain. Antaranya ialah sambal, kelapa, bawang, cili, lengkuas dan kerisik serta daun gajus yang telah siap diracik. Setelah siap, bahan-bahan itu semua digaul bersama beronok yang siap dibersihkan.
Ulasan
Catat Ulasan